Baby- en Kindgebaren


Ken je dat? Dat je probeert te communiceren met iemand, maar diegene lijkt jou niet te begrijpen of jou gewoon te negeren… Hoe voelt dat? Heel onprettig en frustrerend toch?! Dat is precies hoe baby’s en dreumesen zich voelen als ze je iets willen vertellen, maar dit niet goed lukt. Stel, je hebt je kleintje drinken en een schone luier gegeven en nóg huilt hij. Maar je kunt hem niet vragen wat er aan de hand is… Of toch wel? Hoe fijn is het als je kleintje je al vanaf 6 maanden kan vertellen wat er in hem omgaat, nog voor hij kan praten. Als je weet dat de grove motoriek zich eerder ontwikkelt dan de fijne motoriek is het eigenlijk logisch om taal aan te bieden in combinatie met gebaren. Met andere woorden, door het inzetten van gebaren in de communicatie met je kleine spetter zullen jullie samen veel voordelen ervaren.

baby- en kindgebaren Bij Jacqueline

Methode

De methode ‘Leer mij begrijpen’ is ontwikkeld door Miša Halčáková (Zeg het met je handjes) Via deze methode leer je op een praktische manier baby- en kindgebaren door middel van activerende werkvormen. Ook theorie over taalontwikkeling komt aan bod, waardoor je beter kunt inspelen op de ontwikkelingsfase waarin je kind zich bevindt.

De methode geeft een kijkje in de gedachten van baby en kind. Allereerst door het begrijpen van de non-verbale signalen, oftewel lichaamstaal. Het aflezen van lichaamstaal, zonder daar als 'luisteraar' vanuit je eigen interpretatie betekenis aan te geven.

Toegankelijkheid

Omdat de gesproken taal voor baby's en jonge kinderen nog niet toegankelijk is worden er eenvoudige gebaren (afkomstig uit de Nederlandse Gebarentaal) aangereikt. De gebaren (motorische vaardigheid) kan een baby al vanaf 6 maanden maken. Het praten (fijne motoriek) ontwikkelt zich veel later. Mede door het gebruik van gebaren en het woord te zeggen, wordt de spraak gestimuleerd.

De methode is geschikt voor zowel ouders als professionals, individueel of in groepen. Dus de keuze is groot en iedereen kan het leren. Ben je nu enthousiast geworden en wil je graag gelijk een cursus volgen? Hieronder geef ik een overzicht van de mogelijkheden. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

cursussen

Introductie

Kennismaking theorie en 12 gebaren
  • Duur: 1 uur
  • Kosten: € 35,00 p.p.
  • Inclusief handout
Basiscursus

Theorie en 50 gebaren
 • Duur: 2 x 2 uur
 • Kosten: € 85,00 p.p. (Partner mag voor € 10,00 mee)
 • Vriendinnenprijs € 75,00 p.p. (bijv. 2 vriendinnen of moeder en dochter)
 • Inclusief cursusboek met theorie en 50 gebaren

Privécursus

Theorie en 50 gebaren
 • Basiscursus bij je thuis
 • Duur 2 x 2 uur
 • Kosten: € 167,00 per gezin (extra persoon, bijv. opa/oma/oppas) kan meedoen tegen meerprijs)
 • Exclusief reiskosten
 • Inclusief cursusboek met theorie en 50 gebaren

AGENDA

Basiscursus:
14 maart 2023 (2e cursusavond)
07 maart 2023 (1e cursusavond) en
04 april 2023 (2e cursusavond)
25 april 2023 (1e cursusavond) en
23 mei 2023 (2e cursusavond)
06 juni 2023 (1e cursusavond) en
04 juli 2023 (2e cursusavond)
Locatie: Cultuurhuis De Kolk in Lutjewinkel

Introductieworkshop
14 april 2023
Locatie: Seriene in Schagen

Online
21 maart 2023 (1e cursusavond) en
18 april 2023 (2e cursusavond)

gebarenkaarten
 • Komen de data je niet uit of wil je liever cursus op een andere locatie? Neem gerust contact op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.
 • Voor cursussen op een door jou te bepalen locatie komen er reiskosten bij.
 • Als vervolg op de basiscursus is het evt mogelijk om thema-workshops te volgen, zoals bijvoorbeeld eten en drinken, dieren of feesten en seizoenen. Voor meer informatie kun je contact opnemen.
 • Naast oudercursussen kan ik ook een workshop of cursus organiseren voor professionals, zoals gastouder en pedagogisch medewerkers. Voor meer informatie en prijzen kun je contact opnemen.

Meer weten?

Liever eerst even overleggen voor je je aanmeldt? Dat kan natuurlijk. Stuur me een email met je vragen en ik neem contact met je op!
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.